Dagvattenhantering är en del av vårt miljöansvar

Dagvattenmagasin
2024-10-01

Dagvattenhantering är inte bara en miljöfråga, utan också en fråga om hållbar utveckling. Genom att rena dagvattnet och minska mängden föroreningar som hamnar i våra vattendrag bidrar vi till att skydda våra vattenresurser, förbättra livsmiljöerna för djur och växter samtidigt som vi säkerställer att vår verksamhet följer lagar och regler.

Dagvattenhantering i en hamn skiljer sig från andra industrier på grund av de stora, hårdgjorda ytorna som finns. Över 90 % av regnvattnet rinner ut i dagvattnet från dessa ytor, vilket innebär att reningsarbetet måste vara både noggrant och effektivt för att minimera miljöpåverkan.


Reningsmetoder i våra anläggningar

– Vi använder flera olika tekniker för att rena dagvattnet i våra terminaler, berättar Daniel Andersson, Miljö- & kvalitetsansvarig i Norrköpings Hamn.

– I en del av vår hamnanläggning har vi skapat en större damm där vattnet kan lagras för att även minska flöden och effektivt samla upp vattnet. Dammen främjar naturlig sedimentering genom marklagren. Detta sker också genom öppna diken, där en naturlig reningsprocess äger rum – näringsämnen tas upp av växtligheten och metaller fastnar i sediment som sedan kan slamsugas vid behov.

Dagvattenprojektet i Öhmansterminalen

– Just nu pågår ett omfattande arbete i vår Öhmansterminal. Här installerar vi en markförlagd anläggning med ett dagvattenvattenmagasin som renar området som är 10 hektar stort. Principen, som efterliknar naturens eget sätt, renar vatten i tre steg. Galler för grova partiklar, sedimenteringssteg där tyngre partiklar kan sjunka till botten samt 14 stycken filter som tar mindre partiklar och tungmetaller. I magasinet kan vattnet lagras under lång tid vilket möjliggör sedimentation.

– Projektet är omfattande och vi har installerat tre pumpstationer som pumpar maximalt 150 liter vatten i sekunden till magasinet, ca 200 brunnar och 585 meter dagvattenränna, berättar projektledaren Daniel Andersson.

Ny anläggning i Pampusterminalen

– Även i Pampusterminalen har vi en ny anläggning som installerades i samband med bygget av vår nya kaj, P10. Här använder vi oljeavskiljare i kombination med tungmetallfilter. Det är en teknik som effektivt separerar oljerester och tungmetaller från dagvattnet, fortsätter Daniel.

Utmaningar och framgångar

– En stor del av arbetet med vår dagvattenhantering kretsar kring att kontrollera oljeprodukter och metaller i dagvattnet. I vår Energihamn mäts till exempel vattenkvaliteten en gång per månad för att övervaka halterna av alifatiska och aromatiska ämnen, som är två typer av oljeföroreningar, i vår strävar att hålla reningsnivån på en så hög nivå som bara är möjligt, säger Daniel.

Samarbete med Sveriges Hamnar

– Det är viktigt att vi håller oss uppdaterade och vi har regelbundet erfarenhetsutbyte med andra hamnar inom miljönätverket i Sveriges Hamnar, avslutar Daniel.