Tillsammans

Vårt uppdrag som Regionens Hamn

Vi har ett tydligt uppdrag från vår ägare att tillsammans med näringslivet och kommunen arbeta med intermodala logistiklösningar för en utveckling av Norrköping, regionen samt även nationellt, som ett gods-, transport- och logistikcentrum. Som en del i arbetet att uppnå våra mål arbetar vi i en rad olika sammanhang tillsammans olika aktörer och medverkar i olika projekt.

Logistikia

Logistikia är ett regionalt initiativ för logistikfrågor i Östergötland. Norrköpings Hamn ingår som partner tillsammans med Linköpings Universitet, Norrköpings kommun, Linköpings kommun, Region Östergötland samt Cleantech Östergötland.

Logistikia tar avstamp i de utmaningar vi står inför, där omställningen till ett hållbart och koldioxidneutralt samhälle är angelägen och brådskande. Med logistiken som styrkeområde i Östergötland arbetar organisationen för att ta sig an dessa utmaningar genom att knyta ihop näringslivets och samhällets aktörer.

Kraften i Logistikia finns framför allt hos alla de organisationer och människor som på olika sätt möts, medverkar och delar kunskap med varandra. I det arbetande nätverket ÖTKS, Östergötland Transporterar Klimatsmart, fördjupar medlemmar sin samverkan, både genom den roll styrgruppens medlemmar tar och i det arbete som bedrivs i de olika fokusgrupperna.

Verksamhetsansvarig är Per Lindahl (bild tv).

Målet är: Östergötland Sveriges mest hållbara och attraktiva logistikregion

Projekt
HCT – High Capacity Transport
Snabbspår Östergötland
Ladda Händelö
Logistikkarta Östergötland
ÖTKS – Östergötland transporterar Klimatsmart
Störningsfri Stad
Fossilfri Bygglogistik

Ett stort antal gånger per år ordnas seminarier med olika teman och där Norrköpings Hamn vid ett par tillfällen är medarrangör.

Läs mer om Logistikia här

Per Lindahl, verksamhetsansvarig, Logistikia

Heip – Händelö Eco-industrial Park

Händelö Eco-Industrial Park ser till att industrins och stadens överblivna resurser knyts ihop i ett samverkande system. Här visas innovation och kunskap om grön förnybar resurseffektivitet upp. Norrköpings Hamn ingår tillsammans med E.ON, Norrköpings Kommun, Nodra, Lantmännen biorefineries och Linköpings Universistet.

Målet är: Samverkan för utveckling av laddinfrastruktur och nätkapacitet i det logistikintensiva området Händelö.

Läs mer om Heip här

Östsvenska Handelskammaren

Som medlemmar i Östsvenska Handelskammaren tar vi del i regionens största affärsnätverk tillsammans med cirka 850 andra medlemsföretag som uppskattningsvis har 50 000 medarbetare.

Maria Björk Hummelgren är näringspolitisk chef och Simon Helmér, VD (bild th).

Målet är: Bidra till utveckling av regionen och genom Handelskammaren göra de östsvenska företagens röst hörd hos politiker och beslutsfattare.

Regelbundet ordnas seminarier och kunskapsträffar och Norrköpings Hamn är bland annat med i kammarens Skeppningsnätverk och närverk för Kommunikatörer- och marknadsansvariga.

Läs mer om handelskammaren här

Maria Björk Hummelgren och Simon Helmér Östsvenska Handelskammaren
Catrin Merino, Projektledare och Minna Rahko.

Sustainable Flow för minskade CO2-utsläpp

Sustainable Flow är ett EU-projekt som utvecklar ett digitalt verktyg, specifikt för uppföljning i hamnar, som stödjer CO2-minskning och energibesparande åtgärder. Verktyget kommer att vara öppet och kunna användas även av andra organisationer efter projektet slut.

Genom ett starkt gränsöverskridande samarbete kommer hamnarna som nav för den maritima sektorn i det centralbaltiska området att ha förmågan och kapaciteten att bli smartare, grönare, mer kostnadseffektiva, interoperabla, hållbara, tillgängliga, säkrare och tryggare vid projektets slut 2026.

Det är sju pilothamnar i centrala Östersjöområdet ingår: Norrköpings Hamn och Oxelösunds Hamn deltar genom Transportföretagen och Sveriges Sveriges Hamnar tillsammans med Sjöfartsverket, Satakunta University of Applied Sciences – SAMK, Högskolan på Åland, International Transport Development Association, Tallinn Technical University, och Fintraffic ANS.

Projektledare är Catrin Merino (bild tv)

Målet är: Bidra till minskade COP2-ustläpp i hamnar.

Här kan du läsa mer om projektet:
Sustainable Flow – Transportföretagen (transportforetagen.se)
Sustainable Flow (sjofartsverket.se)
Sustainable Flow – Maritime Logistics Research Center (merilogistiikka.fi)

Maritimt Forum

Maritimt Forum lyfter gemensamma maritima frågor och agerar arena för möten och samverkan inom den maritima näringen. Målet är en konkurrenskraftig maritim näring, god kunskap om sjöfart och maritim verksamhet i samhället samt ett starkt maritimt kluster.

Norrköpings Hamns VD, Henrik Åkerström, representerar Sveriges hamnar i styrelsen (2024-).

Målet är: Att ta en roll i sjöfartsfrågor.

Läs mer om Maritimt Forum här

Berit Blomqvist, vd, Sveriges Skeppsmäklareförening

Skeppsmäklarföreningen

Sveriges Skeppsmäklareförening är en branschorganisation för företag verksamma inom linjeagenturverksamhet, köp- och försäljning, befraktning och fartygsklarering. Föreningen arbetar för att på olika sätt tillvarata medlemsföretagens gemensamma intressen, till exempel genom att bevaka och påverka aktuella branschfrågor, anordna utbildningar och medlemsmöten med mera.

Berit Blomqvist är VD (bild t.v.).

Norrköpings Hamn är associerad till föreningen och stöttar som ’Sjöfartsentusiast.’

Målet är: Visa engagemang för frågor som rör en viktig näring inom sjöfarten.

Läs mer om Skeppsmäklarföreningen här

Bossa – Kvinnligt Logistiknätverk

Ett nätverk som startats och drivs av Dagens Logistik för kvinnor som arbetar med logistik i någon form.

Målet är: Att nätverka och verka för ett ökat antal kvinnor inom logistikbranschen regionalt och nationellt.

Läs mer om Bossa här

Hamn- & stuveriskolan

Hamn & stuveriskolan bildades i slutet av 1990-talet eftersom det saknades en sammanhållen utbildning för stuveriarbetare. Man ville också locka yngre personer till yrket och höja kompetensen och statusen.Bakom beslutet att starta skolan låg Svenska Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar (då Sveriges Hamn- och Stuveriförbund). Hamn & Stuveriskolans kursutbud är utvecklat utifrån de anslutna hamnföretagens önskemål och behov. Kurserna riktar sig till kollektivanställda.

Målet är: Att öka kompetensen hos våra medarbetare.

Läs mer om Hamn- & stuveriskolan här